retete culinare

Mancare de Gutui

Mancare de Gutui


Meniu:
pranz

Timp preparare: 50 minute

Ingrediente:
3 gutui nu prea mari
150 gr. de zahar
1-2 linguri de faina
500 ml de apa calda
80 ml de ulei (sau 30 gr. unt)
sare


Mod preparare:

  1. Se taie fructele de gutui in felii groase de 2-3 cm. si se curata fiecare in parte de seminte si de partea tare din mijloc.

  2. Intr-o tigaie incalzita se pune putin ulei sau unt, in care se va rumeni pe ambele parti (pana capata o crusta aurie) fiecare felie de gutui. Cand sunt gata se lasa pe un servet absorbant din hartie.
De mentionat este faptul ca feliile de gutui trebuie rumenite in randuri, nu suprapuse.

 3.
Separat, se amesteca faina cu putina apa si se omogenizeaza, pana la consistenta smantanei.

  4. Pregatim o cratita in care se pune zaharul la topit. Lasam pana cand incepe sa se caramelizeze usor, avand grija sa nu se arda.

 5. Se adauga apa calda peste zaharul caramelizat si se amesteca bine, pentru a dizolva tot zaharul. Apoi se adauga amestecul de faina cu apa si continuam sa omogenizam.

 6. Se adauga feliile de gutuie pregatite si se lasa totul sa fiarba la foc mic timp de 10 minute.

 7. Condimentam cu sare si se da la cuptorul preincalzit pentru 25 de minute, pana cand lichidul se transforma intr-o consistenta usor gelatinoasa.

Sfat Util:

- Recomand a se taia fructele de gutui in felii de aproximativ 2-3 cm, tocmai pentru a se evita topirea lor.
- Cuptorul este o alternativa. Se poate tine mancarea doar pe aragaz pentru aproximativ 35 minute, pana se obtine aceeasi consistenta gelatinoasa.
- In locul uleiului se poate folosi, cu acelasi succes, unt.

Pofta buna! :)


2015-11-16


CAUTA RETETE
TRAGE CU OCHIUL

Deserturi - Alte Deserturi

Persici la Cuptor in stil Australian
Persici la Cuptor in stil Australian
Timp
60 min
Categorie
Alte Deserturi
Meniu
Deserturi

- Fructele dulci la cuptor sunt delicioase atat ca fel principal, cat si ca desert consistent.
- Piersicile contin relativ mult beta-caroten. Branza cu smantana poate fi inlocuita cu o . . . Detalii
Desert cu Fructe de sarbatoare
Desert cu Fructe de sarbatoare
Timp
20 min
Categorie
Alte Deserturi
Meniu
Pranz
- Inghetata preparata din iaurt, lapte si smantana dulce, este bogata in Calciu.
- O portie de inghetata acopera necesarul zilnic de vitamina C.

  1. Sos: se decongeleaza zmeura, se . . . Detalii
Bezele
Bezele
Timp
60 min
Categorie
Alte Deserturi
Meniu
Deserturi


 1. Se bat albusurile intr-un cazanel sau intr-o oala, pe marginea aragazului, se amesteca cu zaharul vanilat si se bat din nou pana se tine . . . Detalii

Cuiburi de Randunele
Cuiburi de Randunele
Timp
45 min
Categorie
Alte Deserturi
Meniu
Deserturi


 1. Se bat albusurile pe marginea aragazului. Cand sunt gata, se pune zaharul pisat si se bat din nou impreuna.
 2. Se . . . Detalii

Ochelari
Ochelari
Timp
60 min
Categorie
Alte Deserturi
Meniu
Deserturi

 1. Aluatul frantuzesc ramas nefolosit de la alta prajitura se aduna la un loc. Se intinde o foaie potrivit de subtire si cat mai patrata. Se presoara . . . Detalii

Ecler
Ecler
Timp
45 min
Categorie
Alte Deserturi
Meniu
Deserturi


 1. Se face aluatul la fel ca mai sus, se pune in cornet si se toarna in forma de bastonase, ca piscoturile.
 2. Dupa ce . . . Detalii

Castane Imitate
Castane Imitate
Timp
45 min
Categorie
Alte Deserturi
Meniu
Deserturi


 1. Se pun la copt 4 — 5 cartofi de marime potrivita, astfel incat dupa ce s-au copt sa se obtina circa 300 g miez de cartofi.
Detalii

Briose cu struguri
Briose cu struguri
Timp
40 min
Categorie
Alte Deserturi
Meniu
Deserturi


 1. Se curata strugurii de samburi, se pun intr-un bol in esenta de rom diluata cu putina apa.
 2.Separat, se prepara . . . Detalii

Budinca din struguri
Budinca din struguri
Timp
40 min
Categorie
Alte Deserturi
Meniu
Deserturi


 1. Se spala si se curata boabele de struguri, apoi se pun intr-o cratita la foc mic, se zdrobesc bine si se lasa la fiert timp de 5 min.
Detalii

Crema de Zahar ars
Crema de Zahar ars
Timp
45 min
Categorie
Alte Deserturi
Meniu
Mic Dejun


1. Se topeste 200 g de zahar intr-un vas adanc, pe foc mic, pana se caramelizeaza si se tapeteaza bine peretii vasului cu compozitia obtinuta.
Detalii

Prune cu Nuci in sos de Vin
Prune cu Nuci in sos de Vin
Timp
35 min
Categorie
Alte Deserturi
Meniu
Deserturi

 1. Se umple fiecare pruna cu miez de nuca, cat incape.
 2. Se pune la fiert intr-o cratita vinul alb, vinul rosu, apa si zaharul, dupa gust.
Detalii
Mancare de Gutui
Mancare de Gutui
Timp
50 min
Categorie
Alte Deserturi
Meniu
Pranz

  1. Se taie fructele de gutui in felii groase de 2-3 cm. si se curata fiecare in parte de seminte si de partea tare din mijloc.
Detalii

Salam de Biscuiti
Salam de Biscuiti
Timp
90 min
Categorie
Alte Deserturi
Meniu
Deserturi

  1. Zdrobiti biscuitii (eu am pus Petit Beurre) cu mana pana se sfarma in bucatele mici de 1-2 cm. Se adauga nuca pisata putin si . . . Detalii