retete culinare

Tarta cu Fructe Crude

Tarta cu Fructe Crude


Meniu:
deserturi

Timp preparare: 60 minute

Ingrediente:
150 g faina
90 g unt
1 lingurita zahar
1 ou
1 lingura apa rece
Un praf de sare


Mod preparare:


 1. Se cerne faina pe masa de aluat, se face loc la mijloc si se pune o lingurita rasa de zahar, sare, o lingura de apa foarte rece, oul si untul (muiat putin cu o lingura de lemn, fara sa fie frecat spuma). Se framanta repede, se aduna la un loc in forma de minge si se lasa sa se odihneasca la rece cel putin doua ore. Se poate lasa din ajun pana a doua zi, aluatul va fi cu atat mai fraged. Se intinde o foaie de ½ cm grosime.
 2. Se taie un rond ceva mai mare decat forma in care se va coace aluatul. Se unge aceasta fonna, care trebuie sa aiba marginile foarte scunde, cu putin unt. Se pune foaia de aluat apasand cu degetul pe margini, ca sa formeze o mica bordura in sus, iar restul de aluat care iese afara se taie.
 3. Se fac 4 — 5 intepaturi cu varful unui cutit, pentru ca aerul de dedesubt sa nu umfle aluatut. In acelasi scop se pune deasupra o hartie unsa cu unt, iar pe ea boabe crude de mazare, de fasole sau de porumb, pentru ca sa apese aluatul. Se coace la foc potrivit; dupa 25 de minute, se scot hartia si boabele, se unge inauntru si pe margini cu ou batut si se mai da cateva minute la cuptor ca sa capete fata.
 4. Se lasa sa se raceasca , si se scoate din tava. In loc de o singura tarta mare, se pot face la fel mai multe tarte mici, asezand aluatul in forme mici de tabla. Dupa ce este gata, se umple tarta cu fructe.
 - Cu capsuni sau cu fragi. Se spala usor fructele intr-o apa, se curata de codite si se pun pe hartie alba sa se scurga. Se aseaza apoi unele langa altele pe fundul tartei, iar pe deasupra se toarna un sirop gros de zahar sau un jeleu de fructe.
 - Cu caise. Se spala si se taie caisele in doua, se scot samburii, se aseaza pe tarta, se toarna sirop. Pot fi intrebuintate si caisele din compot scurse de zeama.
 - Cu struguri. Se spala strugurii, se desfac boabele de pe ciorchine, se scurg, se aseaza in forma si se toarna sirop foarte legat.
 5. La fel se pregatesc cu visine, cirese, coacaze etc. Aluatul este mai fraged daca, dupa ce a fost copt, este lasat pana a doua zi. In cutii de tabla se pastreaza 10 — 12 zile.




CAUTA RETETE
TRAGE CU OCHIUL

Salate

Fursecuri cu Ciocolata
Fursecuri cu Ciocolata
Timp
40 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi

Pentru a reduce cantitatea de colesterol, inlocuiti untul cu margarina.
Inlocuiti faina alba cu faina integrala: in acest caz insa, este nevoie de multa apa.
Detalii

Tarta Dulce Aromata
Tarta Dulce Aromata
Timp
40 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi
Condimentele din turta dulce nu doar stimuleaza apetitul, dar ajuta si la digestie.


 1.Se toaca foarte marunt coaja de lamaie sau portocala zaharata, se adauga . . . Detalii
Turta Dulce Aromata
Turta Dulce Aromata
Timp
40 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi


- Condimentele din turta dulce nu doar stimuleaza apetitul, dar ajuta si la digestie.

 1.Se toaca foarte marunt coaja de lamaie sau portocala . . . Detalii

Turta Dulce
Turta Dulce
Timp
45 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Mic Dejun


 1. Se pune mierea in vasul in care se va pregati compozitia si se amesteca pe marginea aragazului pana se moaie.
 2. Se . . . Detalii

Turta Dulce Fara Oua
Turta Dulce Fara Oua
Timp
60 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi


 1. Se ard intr-o cratita 150 g zahar si se sting cu 1/2 pahar de apa. Se amesteca cu 100 g zahar.
 2. Se cerne intr-un . . . Detalii

Pesmeti Economici
Pesmeti Economici
Timp
30 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi


 1. Se cerne faina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc si se pune uleiul, zaharul vanilat, doua oua, doua lingurite de otet, praful de copt . . . Detalii

Pesmeti Florina
Pesmeti Florina
Timp
80 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi


 1. Se cerne faina pe masa de aluat, se face loc la mijloc si se pun: caimacul, oul, zaharul pisat, bicarbonatul proasput cernut, sare, vanilie. . . . Detalii

Pesmeti Deliciosi
Pesmeti Deliciosi
Timp
80 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi


 1. Se cerne faina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc si se pune untul, care se framanta cu o parte din faina. Cand untul s-a inmuiat se . . . Detalii

Pesmeti cu Iaurt
Pesmeti cu Iaurt
Timp
80 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi


 1. Se bate un pahar de lapte batut sau de iaurt, cu ulei si zahar pana se face ca o crema. Se adauga bicarbonatul proaspat cernut, sare, . . . Detalii

Pesmeti cu Scortisoara
Pesmeti cu Scortisoara
Timp
80 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi


 1. Se freaca o ceasca de caimac cu doua oua, unt topit, zahar vanilat, scortisoara, bicarbonat proaspat cernut si sare. Se pune pe masa faina, . . . Detalii

Pesmeti cu Nuci
Pesmeti cu Nuci
Timp
80 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi


 1. Se face un aluat din faina, nuci trecute prin aragaz, zahar, sare, doua oua intregi si un galbenus, coaja rasa si zeama de lamaie. Se . . . Detalii

Pesmeti de Nurenberg
Pesmeti de Nurenberg
Timp
70 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi


 1. Se opareste zaharul pisat cu 250 g miere clocotita. Se amesteca si dupa ce s-a mai racorit, se adauga faina, ouale, nuci sau migdale . . . Detalii

Saratele
Saratele
Timp
60 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi


 1. Se face un aluat din unt proaspat, faina, cartofi fierti trecuti prin masina de carne si sare.
 2. Se framanta un . . . Detalii

Tarta cu Fructe Crude
Tarta cu Fructe Crude
Timp
60 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi


 1. Se cerne faina pe masa de aluat, se face loc la mijloc si se pune o lingurita rasa de zahar, sare, o lingura de apa foarte rece, oul si . . . Detalii

Tarta cu Marmelada
Tarta cu Marmelada
Timp
90 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi


 1. Se face o coca din faina, unt, zahar, oua, praf de copt si sare, se framanta si se lasa o ora la rece.
 2. O treime . . . Detalii

Tarta cu Prune Necojite
Tarta cu Prune Necojite
Timp
80 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi


 1. Se face un aluat dintr-o ceasca de caimac, o ceasca de faina si sare. Se intinde foaia potrivit de groasa si se aseaza intr-o tava . . . Detalii

Tarta cu Crema
Tarta cu Crema
Timp
70 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi


 1. Se face un aluat ca pentru tartele cu fructe (vezi: Fursecuri, Pateuri, Tarte / Tarta cu Fructe Crude) din faina, ou, unt, apa . . . Detalii

Nuga
Nuga
Timp
120 min
Categorie
Fursecuri, Pateuri, Tarte
Meniu
Deserturi


 1. Se freaca bine intr-un cazanel albusurile cu mierea si zaharul, pana creste compozitia ca o spuma (se freaca cel putin o jumatate de ora). . . . Detalii