retete culinare

Briose Pariziene

Briose Pariziene


Meniu:
mic dejun

Timp preparare: 160 minute

Ingrediente:
Pentru 4 portii

Pentru aluat
250 g faina integrala
250 g faina alba
30 g drojdie
1 lingura zahar pudra
3 linguri lapte caldut
200 g unt
4 oua
1/2 lingurita sare
Plus
unt pentru forme
2 galbenusuri  


Mod preparare:


Aceste briose se recomanda a fi consumate alaturi de fructe proaspete, musli si suc natural de fructe.

 1. Se cerne faina intr-un vas si se face o adancitura in mijloc. Se adauga drojdia si se face un gogoloi mic alaturi de zahar, lapte si putina faina. Se acopera si se lasa la crescut 15 minute.
 2. Se topeşte untul într-un vas, se răceşte şi se adaugă peste făină alături de ouă şi sare. Acest amestec se încorporează treptat în grămăjoara de aluat crescut. Aluatul se frământă până când face băşicuţe şi se dezlipeşte de peretele vasului. Se lasă să crească acoperit timp de 30 minute.
 3. Se modelează un rulou din aluat şi se taie în 20 de bucăţi egale. Fiecare bucată se taie în două, în raport de 2/3:1/3 şi din fiecare bucăţică se modelează câte o biluţă, cu mâna dată cu făină.
 4. Se ung formele cu unt şi se aşează bilele mari în acestea. Se apasă centrul cu degetul, iar în adâncitura obţinută se aşează bilele mici. Se lasă la crescut timp de 90 minute. Se preîncălzeşte cuptorul la 220 °C. Se ung brioşele cu gălbenuş. Se aşează formele în tavă şi se bagă la cuptor, unde se coc 15-20 minute (poziţia 4-5 a cuptorului pe gaz).

Alternativă:
Pentru cei ce preferă cozonacul, aluatul se coace într-o formă (de cozonac sau Kuglof), aprox. 40 min.

Sfaturi Utile:
- Ingredientele pot fi pregătite şi cu o zi înainte: în locul celei de-a doua etapa de creştere a aluatului, acesta poate fi lăsat peste noapte în frigider acoperit. A doua zi se continuă reţeta.
- Când aluatul stă la crescut în condiţii ideale de hrană, umiditate şi căldură, ciupercile microscopice din drojdie se înmulţesc, iar astfel aluatul creşte.
Pofta buna!

CAUTA RETETE
TRAGE CU OCHIUL

Prajituri - Alte Prajituri

Banuti cu Scortisoara
Banuti cu Scortisoara
Timp
40 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi

Pentru un desert mai sanatos, inlocuiti faina alba cu faina integrala.


 1.Se taie in doua batonul de vanilie si i se scobeste miezul . . . Detalii

Briose Pariziene
Briose Pariziene
Timp
160 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Mic Dejun


Aceste briose se recomanda a fi consumate alaturi de fructe proaspete, musli si suc natural de fructe.

 1. Se cerne faina intr-un vas si se face o . . . Detalii

Guguluf
Guguluf
Timp
90 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi

 - Este o prajitura usor de facut, dar pentru ca sa creasca frumos trebuie ca materialul intrebuintat sa fie putin cald, adica nici untul, nici ouale, nici faina sa nu fie . . . Detalii
Paine de Albus
Paine de Albus
Timp
80 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi


 1. Se bat albusurile spuma, adaugand incet zaharul pudra. Se adauga faina si un pahar de nuci amestecate cu stafide.
 2. . . . Detalii

Alt Fel De Pandispan
Alt Fel De Pandispan
Timp
70 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi


 1. Se bat albusurile spuma. Se adauga zaharul vanilat si se bate bine, astfel incat albusul sa se intareasca ca pentru bezele.
Detalii

 Pandispan
Pandispan
Timp
70 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi


 1. Se bat ouale intregi cu zaharul vanilat, bine de tot, pana se fac ca o crema, iar volumul lor a crescut de 2 — 3 ori.
 2. . . . Detalii

Rulada cu Marmelada de Mere
Rulada cu Marmelada de Mere
Timp
90 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi


 1. Se amesteca pe masa de aluat faina cu untul, se face loc la mijloc, se pun  galbenusurile, sarea si drojdia inmuiata cu o lingura de zahar. . . . Detalii

Rulada cu Crema
Rulada cu Crema
Timp
90 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi


1. Se freaca bine intr-un castron galbenusurile cu zaharul, pana se albesc. Se adauga faina, albusurile batute spuma si la sfarsit untul topit. . . . Detalii

Prajitura cu Ulei
Prajitura cu Ulei
Timp
90 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi


 1. Se freaca intr-o cratita mica mierea cu bicarbonatul, tinandu-se pana ce mierea a devenit lichida. Se cerne faina pe masa de aluat, se face . . . Detalii

Biscuiti cu Vanilie
Biscuiti cu Vanilie
Timp
60 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi


 1. Se freaca galbenusunle cu zaharul vanilat pana se albesc. Se adauga faina si cele trei albusuri spuma. Se unge cu unt o tava de tabla . . . Detalii

Limbi de Pisica
Limbi de Pisica
Timp
60 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi


 1. Se amesteca faina cu zaharul vanilat. Se cern impreuna pe o hartie. Se freaca untul cu laptele pana se face spuma. Se adauga faina si . . . Detalii

Rulouri cu Marmelada
Rulouri cu Marmelada
Timp
60 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi


 1. Se face un aluat din branza de vaca, unt, faina, zahar, sare si bicarbonat.
 2. Se framanta bine, se intinde o foaie . . . Detalii

Piscoturi
Piscoturi
Timp
45 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi


 1. Pentru ca piscoturile sa reuseasca, ouale trebuie sa fie foarte proaspete si zaharul fin cernut. De la inceput se pregateste pe o hartie . . . Detalii

Savarina cu Pesmet
Savarina cu Pesmet
Timp
60 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi

 1. Se freaca galbenusurile cu zahar si vanilie pana se albesc si cresc ca o crema. Se adauga pesmetul fin cernut, faina si la urma spuma de la cinci albusuri.
Detalii
Savarina din Aluat Dospit
Savarina din Aluat Dospit
Timp
120 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi

 1. Se cerne faina intr-un vas mai mare. Se face loc la mijloc, se pune drojdia, 1/2 dl lapte abia cald si un praf de sare. Se amesteca laptele cu drojdia, ca sa se moaie, . . . Detalii
Prajituri cu Crema de Vanilie
Prajituri cu Crema de Vanilie
Timp
60 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi

 1. Se pune sa fiarba intr-o cratita apa cu untul, sarea si zaharul. Se cerne faina pe o hartie (trebuie totdeauna proaspat cernuta, ca sa nu aiba cocolosi). Cand apa cu untul . . . Detalii
Gogosele cu Frisca
Gogosele cu Frisca
Timp
60 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi


 1. Se face un aluat ca pentru “Prajituri cu crema de vanilie” (vezi: Alte Prajituri / Prajituri cu Crema de Vanilie). Se pun, . . . Detalii

Gogosele cu Crema
Gogosele cu Crema
Timp
90 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi


 1. Se pune sa fiarba intr-o cratita apa cu untul, sarea si zaharul. Se cerne faina pe o hartie (trebuie totdeauna proaspat cernuta, ca sa nu . . . Detalii

Cataif cu Frisca
Cataif cu Frisca
Timp
80 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi


 1. Se face o foaie la fel ca pentru taitei. Ca sa fie mai fina se face fara apa, se intinde subtire si se taie foarte fin. Pentru sase persoane . . . Detalii

Cataif Turcesc
Cataif Turcesc
Timp
70 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi

 1. Se fac taitei foarte fini din doua oua. Se pun intr-o tava, se dau la cuptor la foc potrivit si se tin pana incep sa se rumeneasca. Amestecandu-i usor cu furculita, daca . . . Detalii
Sarailie
Sarailie
Timp
60 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi

 1. Se intinde o foaie foarte subtire de aluat de placinta (in lipsa de timp, se pot cumpara foi de la placintane). Se taie in bucati ceva mai mari decat tava in care se vor . . . Detalii
Cartofi din Biscuiti (Fara Foc)
Cartofi din Biscuiti (Fara Foc)
Timp
40 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi


 1. Se inmoaie biscuitii cu laptele indulcit. Se adauga nucile macinate, cacao, rom si vanilie dupa gust.
 2. Se . . . Detalii

Prajitura cu Mascarpone
Prajitura cu Mascarpone
Timp
30 min
Categorie
Alte Prajituri
Meniu
Deserturi


Amesteca migdalele cu untul, zaharul si faina. Incorporeaza ouale batute cu sare. Aluatul trebuie sa fie destul de lipicios. Modeleaza din el un sul, acopera-l cu . . . Detalii